1) Crysis

Oynayış:

Crysis Warhead, serinin önceki oyunu Crysis‘teki Psycho karakterinin gözünden oynanmaktadır, oyunun tasarımı ve grafikleri Crysis ile birbirine yakındır. Crysis’te bulunmayan yeniden tasarlanmış silahlar, taşıtlar gibi yeni özellikler de bulunmaktadır. Hikâye 2020 yılında Crysis’teki ilginç yaratıkların adası olan Filipin Denizi’ndeki Ligshan Adası’nda, haritanın diğer tarafında geçmektedir. Crysis’e paralel bir zaman sürecinde geçmektedir. Oyun motoru Crysis‘te kullanılan CryEngine 2‘dir. Bu oyunda da Çok oyunculu özelliği bulunmaktadır. Çok oyunculu oyunun adı Crysis Wars olarak belirlenmiştir.

Hikayesi:

Crysis Warhead’in hikâyesi Crysis‘teki adanın diğer tarafındaki olayları ele almaktadır. Crysis Warhead tanıtım filminde ABD Delta Kuvvetleri’nden Çavuş “Psycho” Sykes, ABD uçakları tarafından bombalanmakta olan Kore savaş gemisinin (muhtemelen Crysis’teki baş kahraman Nomad tarafından yok edilenlerden birisi) yok edilişini bizzat görür. Sahilden ayrılırken de ormanın içinden geçen bir konvoya katılır ve Koreli Albay Lee’nin adamları tarafından saldırıya uğramış konvoyu savunmaya çalışır. Buna rağmen konvoyun büyük kısmı yok olur ve askerler gecenin karanlığında savaşmak zorunda kalır. Tanıtım videosu VTOL (Dikey İniş Kalkış Yapabilen Uçak)

ölen askerleri o bölgeden tahliye etmeye çalışmasını gösterirken sona ermektedir. Kahramanımız Psycho uyanarak hayatta kalan Denizcileri bulmak için daha iyi bir bölgeye intikal eder; ancak Koreliler çaldığı bir konteynırı kahramanımızın yakınında infilak ettirmesiyle saldırıya uğrar. Sykes daha sonra Ortak Özel Harekât Komutanlığı (JSOC) adında bir birim tarafından nükleer savaş başlık içerdiği sanılan bir Kuzey Kore konteynırının izini sürmesi üzerine görevlendirilir. Kendisine yeni bir görev verilen Psycho, Sean O’Neill adında Raptor Ekibinin başlangıçta bir rolü olan eski bir arkadaşıyla yeniden buluşur. Bir değerlendirme testinde başarısız olduğu için Nomad tarafından yeri değiştirilmişti. Psycho, O’Neill’in jeti düşmesi ve onun yaralanması üzerine bir VTOL uçağına kadar ona eşlik eder.

Psycho ormanda tüm gün Koreliler ile çarpışır. Sahil boyunca konteynırın izini sürer ve Koreliler’in onu götürmesine engel olur. Denizaltıya ulaştıktan sonra, içinde ne olup bittiğini bakar. Nükleer başlıktan daha çok konteynır uzaylılara ev sahipliği yaptığını anlar, Psycho oraya girer ve oradaki belgeleri incelerken birden bir yerden ışık görür. Işığa doğru yaklaşıp bakarken birden patlama meydana gelir ve oracıkta bayılır. Ayıldığında, Koreliler ve Koreli Albay Lee tarafından esir alınmış bir halde bulur aynı zamanda kendisine işkence de edilir. Deniz altının batması nedeniyle, ada birdenbire mekanik uzaylılar olan “Exosuits”ların saldırısıyla buz kitlesine döner. Psycho, Albay Lee’yi donmuş sulardan ve vadilerden geçerek takip eder, nihayet adada nano giysileri olan ekiple buluşur, ekibin adı Kartal Ekibi’dir. Psycho ve Kartal Ekibi takibi sürdürürler, karşılarına devasa bir Exosuit çıkar, onla savaşıp öldürürler. Kartal Ekibi bir madene vardıklarında Psycho’dan ayrılırlar, bu sırada Psycho konteynırı aramayı sürdürür. Bir yeraltı tren istasyonuna ulaştıktan sonra, Psycho konteynırın yüklü olduğu trene binmesi üzerine emir verilir. Yüryüzüne çıkar, Psycho kalabalık Kore Halk Ordularını geri püskürtür aynı zamanda uzaylılar da konteynırı yeniden ele geçirmeye çalışırlar, O’Neill da Psycho’ya havadan destek verir.

Psycho’ya konteynırı ele geçiremediği takdirde onu yok etmesi üzerine emir verilir. Trendeki konteynır dost birimlerce köprüden çıkartılmadan önce, Albay Lee oraya gelip bir Amerikalı denizciyi rehine alarak Psycho’yu trenden indirmeye kalkışır. Albay Lee, Psyco’yu köprüden aşağı atmak için denizciyi Psycho’nun üzerine atar, denizci tam suya düşecekken Psycho engel olur ve denizciyi tutar ancak ikisi de köprüden sarkmış, düşmek üzerelerdir. Psycho fünyeye uzanmaya çalışır ancak alamaz. Albay Lee, bir nano giysili adamını fünyeyi ateşlemesi için Psycho’nun üzerine yollar, denizci beni bırak demesi üzerine Psycho denizciyi suya bırakır, üzerine gelen nano giysili adamın elinden çeker ve hep birlikte suya düşerler. Albay Lee, patlayıcıların infilak etmesi ithimaline karşı konteynırlarla birlikte oradan kaçmaya çalışır. En azından Psycho düşüşten sağ çıkmış, zırhlı nano giysisi olmayan denizci ise ölmüştür. Psycho denizcinin öldüğünü anlayınca yaralanmış Kuzey Koreli nano giysili adamdan öfkesini alır ve onu boğarak öldürür. Bir denizcinin boşu boşuna ölmesine seyirci kalan, Psycho sinir krizi geçirir, fakat kendini toparlayıp görevine devam eder.

Psycho, adadan götürülmek için beklenilen konteynırın bulunduğu Kuzey Kore işgali altında olan bir havaalanına saldırıya geçerek kalabalık Kuzey Kore kara ordularını yok eder. O’Neill VTOL hava aracına geri döner. Psycho havaalanı kulesine çıkar ve telsizden destek ister. Tam bu sırada havaalanını uzaylılar basar. Devasa bir Exosuit (Dışkabuk) adında bir uzaylı konteynırın olduğu yerde durup onu korumaya çalışır. O’Neill uçak enkazının içinde Plazma Akümülatör Topu adında bir deney silahı olduğunu söyler, Psycho o silahı alır ve tüm uzaylıları öldürür. Tam konteynırı hava aracına yükledik derken iki nano giysili adamıyla Albay Lee çıkagelir. Albay Lee ile Psycho dövüşmeye başlar, Albay Lee elindeki elektikli cihazı Psyco’nun üzerine değdirir ve Psycho bayılır kısa bir süre sonra uçağın içinde bir dövüş başlar. Psycho Albay Lee’yi sıkıştırınca Lee ona “Pislik yankee” der ve Psycho denizaltıda söylediğini tekrar söyler, “Ben İngiliz’im Salak!” ve onu uzaylıların araına atıp “Dostlarına merhaba de” der. O’Neill ve Psycho uçakla beraber üse dönerler.

Oyun boyunca, dört yıl önceki ses kayıtları duyuluyor. Bu kayıtlar O’Neill’ın olduğu değerlendirme testindeki başarısızlığını gösteriyor. Son kayıtta (oyunun en son videosunun ardındaki kayıt) Psyco ile Nomad arasındaki bir bilgi alışverişi açığa çıkarılıyor, başarılı değerlendirme. Psycho, Nomad’in iyi olup olmadığını soruyor, buna karşılık Nomad “Savaş başlığını söktün mü?” diye soruyor. Psycho bu soruya cevap vermeyip yerine “İşte bu benim Nomad’im – her zaman göreve öncelik verir.” demesiyle oyun sona eriyor.

 

2) Far Cry 3

Oynanış

Far Cry 3 açık dünya oynanışına sahip bir birinci şahıs nişancı olmasının yanı sıra içerisinde RYO elementleri de içerir (tecrübe puanları, yetenek ağaçları, zanaat sistemi gibi). Oyuncular tercihlerine göre etrafta objelerin arkalarına saklanabilir, etrafından dolaşıp düşmanlarını gizlice öldürebilir veya yoğun çatışmaya girebilirler. Tropikal bir adada geçen oyunda oyuncuların tek düşmanı insanlar değil. Oyun haritasının belli alanlarına dağılmış vahşi hayvanlarla da başa çıkmak zorunda kalacaksınız. Bekçi köpekleri, kaplanlar, ayılar, leoparlar, köpek balıkları vb. ile de oyunda karşılaşabileceksiniz. Ayrıca oyunda eşya yapımı ve geliştirmesi için domuz, koyun, keçi vb. hayvanları da öldürüp derilerini toplayacaksınız. Bunun yanında sağlık, avcılık, konsantre vb. arttırıcı aşılar elde etmek için adanın belli yerlerine dağılmış bitkileri de toplayacaksınız.Ayrıca oyunun multiplayer bölümünde çeşitli haritalarda farklı oyuncularla savaşıp seviye atlayabileceksiniz.Seviye atladıkça da çeşitli silahları ve silah modlarını kullanma hakkınız olacak.

Özet

Oyun, Jason Brody ve yakın arkadaşlarının Bangkok tatilinde skydiving yaparken korsan istilasındaki bir adaya düşmesiyle başlar. Vaas adında psikopat bir korsan reisi tarafından tutsak edilirler. Vaas ailelerinden fidye koparıp onları köle olarak satmayı planlamaktadır. Jason abisi Grant’in yardımıyla kaçma girişiminde bulunur, fakat abisi ve arkadaşlarından biri, Vincent Salas, öldürülür. Jason, korsanların faaliyetlerinden zarar gören adanın yerli halkı Rakyatlardan biri olan Dennis tarafından kurtarılır. Dennis, Jason’daki potansiyelin farkındadır. Onu savaşçı olarak tanımlar ve yeteneklerine erişmesi için ona özel dövmeler verir. Cesaretine hayran kalan Rakyat kabilesi, bir yabancı olmasına rağmen onun kutsal tapınaklarına girmesine izin verir, ve kabilenin dişi lideri Citra onu kabileye dahil eder. Bir yandan arkadaşlarını kurtarmak için görevden göreve koşan Jason, diğer yandan ada halkının adayı geri almasına ve yerli ilaçları konusunda uzman olan Dr. Earnhardt’a yardım etmektedir. Bütün macera boyunca Jason, Rakyat halkının saygı duyduğu olgun bir savaşçıya dönüşür. Arkadaşları ise Citra ve Rakyat halkıyla adada kalmayı tasarlayan Jason’ın bu fikrinden ve katile dönüşmesinden rahatsızlık duyar.

Uzun bir takibin ardından Vaas’ı öldürdükten sonra, Jason, Vaas’ın patronu Hoyt Volker yönetiminde olan güneydeki adaya hareket eder. Citra’ya, kardeşine ve ada halkına yaptıklarından ötürü Hoyt’u öldüreceğine dair söz verir. Hoyt’u öldürüp kardeşi Riley’i kurtardıktan sonra Dr. Earnhardt’a geri döner. Geldiğinde doktor ölmek üzeredir, ölmeden önce Jason’a arkadaşlarını kurtarmaya çalıştığını fakat Citra’nın savaşçılarının onları tapınağa götürdüğünü söyler. Tapınağa geri dönen Jason, Citra’nın tutsak ettiği arkadaşlarını bulur. Bir çeşit halüsinasyondan sonra, Jason’a (oyuncuya) iki seçenek kalır: Ya arkadaşlarını infaz edip Citra’yla adada kalacaktır ya da arkadaşlarını kurtarıp adadan ayrılacaktır…

3) Half-Life

Oynanış

Oyunda ilerliyebilmek için oyuncunun oyunun verdiği görevleri yerine getirmesi ve bulmacaları çözmesi gerekiyor. Half-Life’ı zamanın diğer oyunlarından farklı kılan önemli bir detay ise oyunda ara sahnelerin kullanılmamasıdır. Zamanın diğer oyunlarında genelde görev ile alakalı veya hikâye ile alakalı bir noktaya gelindğinde oyunda ara sahne görülürdü. Ama Half-Life’da bu yok. Oyun asla kesilmiyor, asla durmuyor. Sadece bazı noktalarda kısa sahneler oluyor. Buna örnek olarak Freeman’ın tesisden kaçarken askeri birliklerin tuzağına düşüyor ve bayılıyor.  Aynı şekilde, oyunda bir seviye sistemi yoktur. Daha çok bölüm sistemi kullanılmıştır. Yani yeni bir yere geldiğinizde oyun yükleme ekranına girmiyor ve bu sayede oyundan kopmamış oluyorsunuz. Oyunda genel olarak bulmacalarada yer veriliyor. Bu bulmacalar ya bir kapıyı açmak için ya da bir yerden bir yere gidebilmek için çevreyi kullanmak oluyor. Bazı bölüm sonu canavarlarınıda çevreyi kullanarak öldürmek gerekiyor. Oyunun çoğunda oyuncu yalnız başına ilerliyor. Ama bazı yerlerde oyunun yan karakterleride yanında gelebiliyor. Genellikle bilim adamları ya da güvenlik görevlileri oluyor bu karakterler. Oyundaki düşmanlarımız genel olarak uzaylılar (Headcrabs, Bullsquids, Headcrab Zombies, Vortigaunts vb.) var ama bizi öldürmeye çalışanların arasında askeri Birlikler (Hazardous Environment Combat Unit) ve Özel Operasyon Birlikleride (Black Ops Assassins) vardır. Askeri birliklerin ve özel operasyon birliklerinin amacı olayı örtbas edebilmek için hayatta kalan ne kadar canlı organizma varsa yok etmektir. Buna kendi askerleride dahil.

Hikaye

İşine geç kalan Dr. Gordon Freeman saat 8:47’de Black Mesa Araştıma Tesisine ulaşır. Kendisinin çalıştığı bölüm olan Anormal Materyaller Laboratuvarına Black Mesa‘nın gelişmiş tren sistemini kullanarak varır ve güvenlik görevlisi tarafından çok önemli bir deneyin yapılacağının bilgisini alır. Bu yüzden Freeman iş yerindeki Tehlike Madde Kıyafetini (H.E.V.) giyerek tesisin alt bölümlerine iner ve Anti Kütle Odası’na ulaşır. Bu yer deneyin yapılacağı yerdir. Yapılacak deneyde kullanılacak örnek laboratuvarın şu zamana dek gördüğü en özel ve en değişken örnektir. Freeman’ın görevi bu örneği analiz etmek için Anti Kütle Spektrometresi’ne yerleştirmektir. Freeman örneği yerleştirdiği anda spektrometre patlar ve Dünya ile Xen arasında bir portal açılır.

Patlama sonucu Freeman kısa süreliğine Xen ışınlanır ve tekrar Dünya’ya döner. Freeman uyandığında patlamada yıkılan Anti Kütle Odasında olduğunu fark eder, bilim adamlarının ve güvenlik görevlilerini cesetlerini bulur. Freeman hayatta kalanları bulduğunda tesisdeki bütün iletişim yollarının kesildiğini öğrenir. Bu yüzden Freeman’ın görevi tesisin yüzeyine çıkarak yardım istemektir. Hayatta kalanlar kaza bölgesine gelen askeri birliklerin onları tesisden kurtacaklarını düşünürler ve umutlanırlar ama kısa süre sonra öğrenirlerki askerler kimseyi kurtarmaya gelmemiştir. Aksine hayatta kalan ne kadar görgü tanığı var ise ortadan kaldırmaya gelmişlerdir. Freeman yüzeye çıkmadan önce Lambda Komplekside bulunan bir ekibin bu durumu düzeltebilceklerini öğrenir. Bu yüzden Freeman onlara yardım edebilmek için Lambda Kompleksine doğru gitmeye başlar. Bu yolculuk sırasında Gordon birçok engelle karşılaşır. Bunlardan biri 3 kollu bir yaratığı yok etmek için Roket Motoru Deneme Tesisinde bulunan roketlerden birini yeniden aktive ederek yaratığı öldürmesi gerekir. Freeman yaratığı öldürerek yoluna devam eder. Ama rahatlığı kısa sürecektir çünkü Freeman askeri birliklerin tuzağına düşer ve bir çöp öğütme makinesinin içine atılır. Ama Gordon kaçmayı başarır. Bu sırada yolculuğu tesisin eskiden kullanılan kısımlarında geçer ve kazadan uzun zaman önce Xen’den toplanmış örnekler bulur. Freeman yüzeye ulaştığında etrafın savaş alınına dönmüş olduğunu görür. Askerlere yardıma gelen destek birimlerine rağmen uzaylılar tarafından yenilgiye uğrarlar. Freeman düşen kayalar ve yıkılan bina parçalarına rağmen güveli bir şekilde yeraltına ulaşır.

Askerler, Black Mesa’ya hava saldırısına başladıkları sırada Freeman yeraltı su kanallarından Lambda Kompleksine ulaşır. Ve Freeman burada öğrenirki kazadan önce toplanan örnekler, kazadan önce Lambda Kompleksinde yapılan bir portaldan Xen’e geçerek alınmıştır. Freeman kompleksde bulunan ekiple tanıştıktan sonra ekip Freeman’a uzaya fırlattığı uydunun portali kapatma konusunda başarısız olduğunu söyler. Bunun sebebinin ise portal öteki taraftan, yani Xen’den, bir gücün portali açık tutuğunu söyler ekip. Bu yüzden bilim adamları kendi portallarını aktive ederler ve Gordon’ı Xen’e yollarlar. Gordon Xen’e gittiğinde kendisinden çok daha önce giden Black Mesa personellerinin cesetlerini bulur. Gordon yoluna devam ederken Gonarch (Headcrabs’ların büyüğü) ile savaşır. Gonarch’ı öldüren Freeman uzaylıların asker yaratıkları bir kampa ulaşır. Freeman yoluna çıkan bütün uzaylılarla savaştıktan sonra büyük portali bulur ve girer. Portaldan içeri giren Freeman Nihilanth ile karşılaşır. Nihilanth’ın zayıf noktasını bulan Freeman son bir darbe ile Nihilanth’ı öldürür. Freeman Nihilanth’ı öldürdükten sonra bayılır ve gözlerini G-Man’in önünde açar. G-Man Freeman’a yolculuğu boyunca onu izlediğini söyler. Freeman’ı Xen’de başarılı olduğu için tebrik eder. G-Man, işverenlerinin kendisinin potansiyelinin olduğunu düşündüklerini açıklar ve ona bir iş teklifi sunar. Freeman teklifi kabul eder ve süresi olmayan bir sonsuz bir uykuya yatırılır.

4) Halo: Combat Evolved

Oynanış

Bir birinci şahıs nişancı oyunu olarak Halo temelde emsallerine benzerdir. 3 boyutlu bir çevrede süren savaşta, oyunun neredeyse tamamında bir karakterin bakış açısı ile oynanır. Oyuncu yukarı, aşağı, sola ve sağa hareket edebilir ve bakabilir.[16] Oyunda zırhlı ciplerden (Warthog) tankalara (Scorpion), uzaylı hoverkraftına (ghost) ve hatta hava taşıtına (Banshee) kadar daha pek çok araç bulunur ve bunların hepsi oyuncular tarafından kontrol edilebilir. Oyun araçları kullanan pilotlar ve silah operatörleri için üçüncü şahıs perspektife döner; yolcular birinci şahıs bakış açısında kalmaya devam eder.[17]

Oyuncu karakter, sağlık puanına ek olarak bir de darbe emici zırh ile teçhizatlıdır. Zırhın yükü, baş yukarı göstergesinde (HUD) sağ yukarı köşede mavi bir bar olarak görünür. Zırh tamamen tükendiğinde oyuncu bir hayli savunmasız kalır ve bundan sonra alacağı darbeler onun sağlık puanını düşürür.[9] Kısa bir peryotta eğer oyuncu aralıksız olarak darbe almaz ise zırh yeniden yüklenir.[18]

Halo’nun askeri teçhizatı bilim kurgu silahlarını içerir. Oyun, kendine özgü amaçlar için verilen ve onları farklı senaryolarda kullanışlı yapan silahları ile övülür.[19]Örneğin plazma silahları, eğer çok süratli bir şekilde ateşlendiyse, soğuması için zamana ihtiyaö duyar, ancak yeniden doldurulması gerekmez. Bunun yerine oyuncular bataryası tükenen silahları atmaya mecbur bırakılır. Tam tersine konvansiyonel silahlar çok ısınamaz ve yeniden doldurma ve mühimat gerektirir. Her silah, rakibin, yakınlardaki diğer düşmanlara fark ettirmeden sessizce öldürülmesini sağlayacak şekilde sopa amacıyla da kullanılabilir.[20] Oyuncular bir defa da yalnızca iki tane silah taşıyabilir. Bu şekilde hangi silahların seçimi ya da kullanımı bir strateji gerektirir.[21]

Oyuncu bir anda dördü parça tesirli ve dördü de plazma olmak üzere, sekiz taneye kadar el bombası taşıyabilir.[2] Oyundaki diğer silahlar gibi el bombalarının da iki türü farklı özellikler gösterir. Parça tesirli olan el bombaları zıplayıp hızlıca patlarken,[22] plazma el bombaları hedefe bağlıdır ve patlaması daha uzun sürer.[23]

5) Metro Exodus

Oynanış

Metro Exodus hayatta kalma-korku ve gizlilik öğeleri barındıran birinci şahıs nişancı tarzında bir oyundur. Yıkım sonrası Rusya Federasyonu‘nun belli şehirlerinde ve ağırlıklı olarak kırsal bölgelerinde geçen oyunda, oyuncuyu yeni tehlikeler ve yeni düşmanlar beklemektedir. Serinin ilk iki oyunundan farklı olarak oyuncunun çevreden topladığı parçalar marifetiyle silahlarını modifiye edebileceği zanaatkarlık sistemi bulunmaktadır. Oyun yarı açık bir dünyada (bölüm bazlı) lineer bir oynanış sunmaktadır. Dinamik hava durumu sistemine sahip oyunda ayrıca gece gündüz döngüsü bulunmakta ve hikâye ilerleyişine göre mevsimler ve çevre değişmektedir. Oyun bir yıllık zaman diliminde geçmektedir.

Özet

Metro Exodus, Metro: Last Light‘ta yaşanan hadiselerden sonra nükleer savaşın yıkıma uğrattığı post apokaliptik yeryüzünde geçmektedir. Oyun Metro:Last Light‘ın “Kefaret” sonundan (iyi son) hikâyeye devam eder. İlk iki oyunda olduğu gibi oyuncu Artyom rolünü üstlenir ve Moskova Metrosu‘ndan kaçarak Spartalı Korucularla birlikte ülkenin uzak doğusuna yolculuğa çıkar. Artyom ve arkadaşları, Aurora adını koydukları lokomotifle önce Ural Dağları‘na çok da uzak olmayan Volga Nehri civarına yolculuk eder. Daha sonra yeni bir hayat kurmak için doğuya doğru yol alırlar. Moskova Metrosunun sert nükleer kışıyla başlayan hikâye bir yıllık süreçte cereyan eder. Diğer ana karakter, bir önceki oyundan ve Metro 2035 kitabından hikâyeye geri dönen ve şu anda Artyom’un eşi olan Anna’dır.

Hikayenin tamamı (Metro: Last Light dahil)

Metro: Last Light‘ta yaşanan D6 saldırısının ardından Artyom, metrodaki dur durak bilmeyen iç çatışmalardan ve yozlaşmadan hayal kırıklığına uğrar ve eşi Anna ile birlikte Spartalı Nizamı‘ndan ayrılır. Çok geçmeden Moskova dışında hayatta kalanların var olduğunu ispatlamayı takıntı haline getiren Artyom, eşi Anna’nın kaygılarına ve Miller’ın hoşnutsuzluğuna rağmen yüzeye sayısız tehlikeli keşif yolculuğu yapar. Yaptığı tehlikeli yolculukların birinden dönerken Spartalı arkadaşları DukeDamirIdiot ve Alyosha tarafından kurtarılmadan az önce Artyom, Gözcü mutant sürüsü tarafından feci halde hırpalanır. Gözünü hastanede açar. Başında endişeyle bekleyen eşi Anna, artık bu tehlikeli yolculuklardan vazgeçmesi için yalvarır ve ona yaptığı her yolculuğun kendisini daha fazla radyasyona maruz bırakarak sağlıklı bir evlat sahibi olma şanslarını azalttığı hakikatini dile getirir. Miller ikilinin Spartalı Nizamı’na eğitici olarak geri dönmeleri gerektiğini ve Artyom’un dış dünyayla temas kurma girişimlerinin umutsuz fanteziler olduğunu savunur. Bu olaydan bir müddet sonra her nasılsa Anna’yı ikna eden Artyom, eşini de yanına alarak dış keşif gezisine çıkar. İkili bu geziden dönerken yüzeyde çalışan bir trenin önlerinden geçip gittiğine şahit olurlar. Takip edemeden Hansa askerleri tarafından yakalanırlar. Bindikleri araçta Moskova dışından olduklarını ifşa eden iki tutsak daha vardır. Hansa askerleri bu iki yabancıyı yarı yolda indirip infaz etmek isterken araya giren Artyom vurulur ve ikiliyle birlikte düştüğü çukurda ölüme terk edilir. Hayatta kalan Artyom, askerleri üslerine kadar gizlice takip eder. Anna’yı kurtarmayı başardıktan sonra kaçış sürecindeki bir boğuşma esnasında, yanlışlıkla Moskova’nın dış dünyayla iletişimini engelleyen sinyal bozucuyu tahrip eder. Bütün dünyadan radyo iletişim sinyalleri gelmeye başlar ve ikili insanlığın neslinin tükenmediğini idrak eder. Hansa için çalışan tren mühendisi Yermak, ikiliye yardım etmeyi kabul eder ve Hansa trenlerinden birini çalarak kaçmayı başarırlar.

Ayrılacakları esnada Spartalı Nizamı treni geri almak için harekete geçer. Baskın yaptıkları anda Artyom ve Anna’yı karşılarında bulmanın şokunu yaşarlar. Anna babasını Hansa’yla işbirliği yaparak gerçekleri örtbas etmekle suçlayınca hepten kafaları karışır. Sırrı öğrendikleri için Hansa’nın kendilerini yaşatmayacağının farkında olan Miller hayatta kalmak için en iyi ihtimalin Moskova’dan kaçış olduğuna hükmeder. Duke, Damir, Idiot ve Alyosha, Miller’ın şahsi koruması eski bir Amerikan Deniz Piyadesi olan Sam, ağır silah uzmanı Stephan ve usta silah yapımcısı Tokarev de albaya katılırlar ve takım yola koyulur. Kaçışları sırasında Hansa’ya ait zırhlı bir treni yok ettikleri için Hansa tarafından resmen hain ilan edilirler. Şehirden ayrıldıktan bir süre sonra Miller ekibe Rusya’nın birçok şehrinin bombalandığını, savaşın henüz bitmediğini, NATO’nun uluslarından geriye kalan ne varsa işgale devam ettiğini ifşa eder. Moskova’nın daha fazla bombalanmasını önlemek maksadıyla Rus hükumetinin gizlice bütün iletişimi bozmaya karar verdiğini, böylelikle dış dünyayı şehirde kimsenin hayatta kalmadığına inandırmayı amaçladığını anlatır. O sırada Moskova Savunma Komutanlığı’nın hayatta kalanları Yamantau Dağı‘nda yer alan Ark üssünde toplanmaya çağıran radyo yayınını alırlar. Miller oraya gitmeye karar verir. Ark’ın Rus hükumetinin kendini yeniden inşa ettiği yer olduğuna inanmaktadır ve Moskova’da hala hayatta kalanların olduğunu yetkililere haber vererek Hansa’nın ölüm cezasından da affedilmelerini umar. Biraz münazaradan sonra ekip trene Aurora adını koyar. Spartalılar Yamantau yolunda ilk engelleriyle Volga Nehri’ni geçerken karşılaşırlar. Geçmeleri gereken köprü ve civar mıntıka Silantius adında liderleri olan elektrikli ne varsa günah sayan mutaassıp fanatiklerin kontrolü altındadır. Fanatiklerle ilk kontağı kurmak için giden Artyom kendisine kurulan tuzaktan kaçmayı başarır ve kültün tutsağı olan Katya adında bir kadınla küçük kızı Nastya’nın kurtulmasına yardım eder. Artyom, Anna ve Stephan’ın ikna çabalarından sonra Miller, bir sıhhiye olan Katya’nın kızıyla birlikte gruba katılımına izin verir.

Grup aynı zamanda terk edilmiş bir limanda kültten ve bölgenin haydutlarından uzak yaşamaya çalışan Krest adında bir mekanikle de kontak kurar. Artyom limana gider ve Krest’le görüşerek kendisini ekibe dahil eder. Sonunda ekip başarılı bir operasyonla ele geçirdikleri bir ticaret gemisiyle köprüye sızar ve Aurora’nın geçişi için köprüyü indirirler. Bir müddet yolculuğun ardından sonra grup Yamantau’ya varır ve Rus hükümetinden arda kalanların yamyamlaştığını, hayatta kalan insanları sahte güvenli sığınak yayınıyla üsse çektiğini keşfetmeleri uzun sürmez. Artyom, Anna ve Miller ele geçirilir. Sam ve Alyosha, Artyom ve Miller’ı kurtarır. Anna gruptan ayrı bir yere götürüldüğünden Artyom kurtarmaya gider. Yol boyunca çatışarak Anna’ya ulaşır. Spartalılar bu hengameyi de atlatarak üsten kaçmayı başarırlar. Lakin son affedilme ve Metro’ya dönüş umutları da suya düşer. Miller’ın yeni Rusya inancı paramparça olmuş ekip şimdi ne yapmak gerektiğini düşünekalmıştır. Yamantau’dan kurtardıkları bir haritayı kullanarak Hazar Denizi yakınındaki uydu iletişim merkezine gitmeye karar verirler. Yaşama elverişli bir yer bulup yerleşmek için radyoaktif serpinti sahalarının uydu kayıtlarına ulaşmayı ümit ederler. Çölleşmiş Hazar Denizi’nde, Spartalılar yerel halkı köleleştirmiş Baron namında bir adamın idaresindeki haydutlara rastlarlar. Yerel halktan bir kadın olan Gül’ün de yardımlarıyla Spartalılar aşırı ihtiyaç duydukları su ve yakıtı haydutlardan çalmayı başarırlar. Kölelerini özgür bırakırlar ve Baron’u öldürürler. Bütün bunların yanında güncel bir uydu haritası da elde ederler. Spartalıların yardımlarına minnettar olsa da Gül, geride kalıp arda kalan haydutlarla savaşmayı sürdürmeyi seçer.

Spartalılar yolculuklarına devam ederken, Stephan Katya’ya evlilik teklifinde bulunur. Aurora’daki düğün merasimi esnasında Anna kanlı öksürmeye başlar, Volga’da kazara düştüğü sığınakta soluduğu zehirli gazdan kaynaklandığından kuşkulanmaktadır. Ark’ta karşılaştıkları korkunç doktorun ciğerlerinin kötüye gittiğinden bahsettiği gerçeğini paylaşır. Miller hemen itiraz ederek, doktorun güvenilmez olduğunu vurgular ve Moskova kışından kumlu çöle anlık iklim değişikliğini neden gösterir. Artyom ve Katya’yı özel görüşmek için lokomotife çağırır. Katya da Miller ile aynı fikirdedir ve gitmekte oldukları yerin orman havasının bile kendi başına Anna’yı iyileştirmeye yetebileceği görüşünde bulunur. Miller’ın eğer doktor haklıysa sorusuna ise savaşın eşiğinde bir ilaç geliştirildiğini ve gaz maruziyeti ve genel zehirlenmelerden birçok insanı kurtardığını anlatır. İlacın üretim yerinin hatırladığı kadarıyla Novosibirsk olduğunu iletir. Yerleşmek için vardıkları vadi ormanı keşfe çıkmaya karar veren ekip Artyom ile Alyosha’yı öncü gönderirler. Toprak kayması yüzünden otorayları raydan çıkarak nehre yuvarlanır. Nehre düşen ikili birbirinden ayrılır. Yöreden Olga adında bir kadının yardımıyla Artyom, Alyosha’yı bulmaya çalışırken hayatta kalan iki düşman grup arasında kalır. İki grup da Ormanın Efendisi adında devasa bir mutant ayı tarafından sürekli terörize edilmektedir. Diğer taraftan Artyom, vadiyi radyasyondan koruyan barajın bölgeyi yerleşime elverişsiz kılacak derecede yıkılmanın eşiğinde olduğunu da keşfeder. Neticede Artyom ayıyı öldürür ve Olga’ya âşık olmaktan kendini alamayan Alyosha’yı da yanına alarak trene geri döner. Anna’nın durumunun daha da kötüleştiğini öğrenir. Anna’yı kurtarmanın tek yolu Novosibirsk’te Katya’nın bahsettiği panzehiri bulmaktır. Fakat grup uydu haritasını tetkik ederken bütün şehrin Moskova’dan çok daha ağır bir şekilde radyasyon altında olduğunu fark eder. Kışın hızla yaklaşması ve başka seçeneklerinin olmamasından ötürü, Miller ve Artyom bütün riski göze alarak yanlarına kimseyi almadan panzehiri aramak için şehre gitmeye karar verir. Bu sırada ekibin kalanı Aurora’ya kar küreyici takmak için yola çıkar. İkili Novosibirisk metrosuna girerler ve Novosibirsk’te son hayatta kalanlardan biri olan Kiril adında küçük bir çocuk bulurlar. Kiril babasının yaşama elverişli bir bölgenin yerini gösterir bir haritayı ele geçirmek için çıktığı bir görevde kaybolduğunu anlatır. Miller haritayı bulmaya karar verirken, Artyom tek başına panzehiri bulmak için yola koyulur. Şehrin daha derinlerine ilerledikçe Anna’nın canlı halüsinasyonlarını görmeye başlar ve Kör Olanlar olarak bilinen bir takım devasa goril-imsi mutantlarla mücadele eder. Panzehiri kurtarmayı başaran Artyom Kör Olanlardan biri tarafından ağır bir şekilde yaralanır ve aşırı dozda radyasyona maruz kalır. Artyom, Miller ve Kiril harita ve panzehirle trene dönerler fakat Miller dönüş yolunda maruz kaldığı aşırı radyasyon zehirlenmesinden ölür. Spartalıların geri kalanı Artyom’u kurtarmak için kanlarını bağışlarlar. Anna panzehirle iyileşir ve haritayı takip eden Spartalılar radyasyondan arınmış Baykal Gölü’nün kıyısına yerleşir.

Ancak Artyom’un nihai kaderi yolculuk boyunca aldığı kararlara dayanmaktadır. Kötü sonda, Artyom radyasyon zehirlenmesinden ölür ve Spartalılarla birlikte kederli Anna, babası ve onun için cenaze merasimi düzenler. İyi sonda, Artyom hayatta kalmayı başarır. Miller gömülür ve Artyom yerini alarak Spartalı Nizamı’nın liderliğine seçilir. Artık evleri olduğuna göre Artyom diğer hayatta kalanları bulma vaktinin geldiğine karar verir. Oyuncunun seçimlerine göre ekipten birkaçının kaderi de değişmektedir. Eğer çok fazla kötü veya çok az iyi karar verilirse, Duke Volga’da köprüyü indirirken öldürülecek, Damir halkını haydutların elinden kurtarmak isteyen Gül’e yardım etmek için geride kalacak ve Alyosha vadi ormandan kaçarken ciddi şekilde yaralanacak. Bütün bu yaşananlar oyunun sonunda Artyom’a kan verecek Spartalı Korucu sayısına etki edecek.

Sam’s Story (DLC)

Bombalar patlamadan önce Moskova elçiliğinde görevli bir Amerikan deniz piyadesi olan Sam uzun süredir ana vatanına dönmeyi hayal ediyordu. Metro’nun ıssız ve karanlık tünellerinde bu hayal imkânsız gibi görünüyordu ta ki Moskova’nın dışında yaşayan insanların olduğunu öğrenene kadar. Spartalı Yoldaşlığı, Moskova’nın hayatta kalan tek şehir olmadığını öğrenince Sam’e artık bu imkânsız olarak gelmiyordu.

Sam, Vladivostok’un yıkık ve dökük binalarından, Aurora’dan uzaklaşarak evine doğru yola çıkar. Her şeyin beklediğinden çok daha zor olduğunu gören Sam bu uzun yolculukta hayatta kalmak için öğrendiği tüm tecrübe ve bilgilerine ihtiyacı olduğunu keşfedecek.

6) Grand Theft Auto: San Andreas

Kurgu

Carl Johnson, Los Santos’da dört kardeşi ve annesi ile kendi çapında bir hayat sürmektedir. Abisi Sweet, Grove Street Families çetesinin lideridir. Çete, düşmanları Ballas ve Los Santos Vagos çeteleri ile sürekli çatışma halindedir. Bu olaylar çerçevesinde Carl’ın diğer kardeşi Brian ölür. Bu kayıptan sonra Carl, Liberty City’e taşınmaya karar verir. Aradan geçen yıllar içinde Grove Street Families’in önde gelen diğer iki üyesinden biri olan Big Smoke, paraya ve güce kendini kaptırması sonucu çeteye ihanet ederek Ballas’a geçer. Bu ihaneti sırasında Grove Street’in önemli üyelerinden biri olan Ryder’in aklını çekerek onun da Ballas’a geçmesini sağlar. Sonrasında ise Sweet’i öldürüp çeteyi çökertmek için Los Santos Polis Departmanı’nın kötü polisleri ile -C.R.A.S.H olarak bilinirler- işbirliği yaparlar. Bu plan çerçevesinde Ballas’ların yeşil Sabre adlı arabası ile bir anda bölgeyi basıp evi tarayarak Sweet’i öldüreceklerdir. Plan aynen işler ancak Sweet evde değildir. Anne Beverly Johnson açılan ateşin hedefi olur ve ölür. Bu olaydan sonra Carl, eve dönmeye karar verir.

Eve dönen Carl, her şeyin eskisi gibi olmadığını fark eder. Öte yandan Johnson kardeşler, yapılan ihanetin hala farkında değildir ve Big Smoke ve Ryder halen Grove Street üyesi gibi dolanmaktadırlar. Carl’ın gelişi ile çete tekrar toparlanmaya başlar. Carl, Ryder ile birlikte çetenin silah ihtiyacını karşılar. Ayrıca Carl, Big Smoke’nun bazı özel işlerinde ona yardımcı olur. Grove Street dörtlüsü, zaman içerisinde Ballas’a darbe üstüne darbe vurur, öyle ki Ballas çetesinin lideri Kane’yi öldürürler. Ballas, Grove Street karşısında iyice etkisini yitirmeye başlar. Bu olaylar sırasında CJ’nin kız kardeşinin sevgilisi ve Varrios Los Aztecaz çetesinin lideri Cesar Vialpando, yapılan ihanetin farkına varır ve CJ’ye haber verir. Bütün olanlara şahit olan CJ, Big Smoke ve Ryder’e derin bir kin besler. CJ, durumu acilen Sweet’e bildirmek için harekete geçer ancak Sweet o sırada Ballaslılarla çatışmaya girmiş ve yaralanmıştır. Bölgeye gelen Carl, Ballaslıları püskürtür ancak polisler mekanı basar. Yaralı kardeşini bırakmayan CJ, tutuklanır.

Bu olaydan sonra Sweet, hapse girmiştir. Carl ise C.R.A.S.H polisleri Tenpenny ve Pulaski tarafından Los Santos dışına sürülmüştür. Big Smoke ise Ballas’ın başına geçerek kendi uyuşturucu binasını kurar. Grove Street ise tarih olmuştur. CJ, Katalina adlı bir kadınla tanışır ve onunla beraber dört ayrı kasabada dört ayrı yeri soyarak parasını katlar. Aynı zamanda, bu bölgelerde yaptığı yarışlarda San Fierro’da bir garaj kazanır ve Triad çetesinin lideri Wu Zi Mu (Woozie) ile tanışır.

San Fierro’ya geçen CJ, kendisine verilen garajın çok iyi durumda olmadığını fark eder. Şehrin dört bir yanını dolaşıp topladığı ekiple garajı çalışabilir bir hale getirir. Bu yolda Cesar ve Kendl CJ’nin hep yanında bulunmuştur. CJ,öte yandan Woozie’ye birçok konuda yardımda bulunur. Bu olaylar ikili arasında sağlam bir dostluğa vesile olur. CJ ve Cesar, Ryder’in izini bulmayı başarır. Ryder’in üç ayrı kişi ile iş çevirdiğini öğrenirler. Bunlardan birincisi, San Fierro Rifa çetesinin lideri T-Bone Mendez, Jizzy ve eli her yere uzanabilen mafya babası Mike Toreno’dur. CJ,Jizzy’in yanına yaklaşarak onun güvenini kazanır sonrasında onu öldürür. Bu işi bitirdikten sonra bir iskelede toplantı yapan Mendez ve Ryder’a baskın düzenleyerek ikisini de öldürür. En son, helikopterle kaçmaya çalışan Toreno’yu da öldürür.

Bütün bu olaylardan sonra CJ’ye bilinmedik bir kişiden telefon gelir. Adamın söylediği konuma giden CJ, Toreno’nun ölmediğini fark eder. Toreno, CJ’ye bu kırsal kesimde birçok işini yaptırır. Öte yandan Woozie, Las Venturas’ta açtığı kumarhaneye CJ’yi de ortak eder. CJ, uzun bir süre de Las Venturas’ta etkinlik gösterir. Burada Vice City’den bilinen Kent Paul, Madd Dogg ve Ken Rosenberg ile yolu kesişir.

Las Venturas’ta birçok işini halleden CJ, Los Santos’a geri döner. Toreno ise CJ’nin kendisine yaptığı yardımlardan dolayı Sweet’in hapisten çıkmasına yardımcı olur. Sweet hapisten çıkınca çetenin yok olduğunu, CJ’nin başka işlerle meşgul olduğunu anlayınca büyük tepki gösterir. Kendi evine geri dönen Sweet, kısa surede Grove Street Families’i tekrar ayağa kaldırır. CJ ise Los Santos’ta birçok bölgeyi tekrar ele geçirerek diğer çetelerin etkinliğini kırar. En son Big Smoke’nun yerini öğrenen Johnson kardeşler, Smoke’un mekânına baskın düzenler. Uzun süren çatışma sonucu CJ, Smoke’u yakalayıp öldürür. O sırada oraya giren Tenpenny, paraları çalıp kaçar. Johnson kardeşler, bir itfaiye aracı ile kaçan Tenpenny’nin peşine düşer. Uzun süren kovalamaca sonucu Tenpenny itfaiye aracının kontrolünü kaybedip Grove Street’e uçar ve ölür. Bütün belaları başlarından def eden Johnson ailesi, normal yaşamlarına geri döner.

7) The Witcher 3

The Witcher 3: Wild HuntCD Projekt RED tarafından geliştirilen, Warner Bros. Interactive Entertainment tarafından Kuzey Amerika‘da, Namco Bandai Games tarafından ise Avrupa‘da yayımcılığı yapılan üçüncü şahıs nişancı türü rol yapma oyunudur. Oyun 19 Mayıs 2015’te yayınlanmıştır. Yayınlandıktan altı hafta sonra 6 milyondan fazla kopya satmıştır ve Golden Joystick Awards,The Game Awards, Game Developers Choice Awards, ve SXSW Gaming Awards dahil olmak üzere 250’den fazla site tarafından yılın oyunu seçilmiştir. Artemin de katkısı bulunduğu bu oyun büyük sesler getirmiştir.

Hikâye

The Witcher 3: Wild Hunt, serinin diğer oyunları gibi Geralt of Rivia’nın hikâyesini konu alıyor. İkinci oyunun sonunda yaşanan olayların üzerinden altı ay geçer ve Geralt’ın hafızası yerine gelir. Hafızasını geri kazanan Geralt, kayıp aşkı Yennefer’ı aramaya başlar. Ardından Ciri’yi geri getirmek için Emhyr var Emreis’den hayatının en büyük kontratını alır ancak bu hiç kolay olmayacaktır çünkü Ciri’nin peşinde Wild Hunt vardır.

Oynanış

Oyun, bir açık dünya oyunudur. Wild Hunt’ın haritası, önceki oyunlarına göre yaklaşık 30 kat daha büyüktür. Ayrıca bir başka açık dünya oyunu olan Grand Theft Auto V‘dan ise 1.5 kat büyüktür. Haritanın bir ucundan diğer ucuna at ile gitmek yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Oyunda at, tekne kullanma şansına ya da “Fast-Travel” adı verilen hızlı seyahat yapma imkânı da vardır. Bu sayede oyuncular önceden gittikleri bölgelere zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde gidebilecekler. Oyunun senaryo kısmı 50 saat sürmekle beraber yan görevlerle birlikte bu süre 100 saat olmakta. Oyuncunun verdiği kararlara göre oyun 3 farklı şekilde son buluyor. Ayrıca yine oyuncunun verdiği kararlara göre oyun toplam 36 farklı şekilde değişiyor. Sadece yere basarken değil at üzerinde iken de dövüş mekanikleri üst seviyede kuvvetli. Aynı zamanda oyunda dinamik gece/gündüz döngüsü bulunmaktadır. Ayrıca oyunun yayınlandıktan sonra iki adet ek paket yayınlamış, bu ek paketlerle birlikte oyuna yeni karakterler ve hikâyeler eklenmiştir.

 

8) Minecraft

Minecraft, İsveçli geliştirici Markus “Notch” Persson tarafından geliştirilen, 2011 yılında Mojang tarafından yayınlanan ve 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınan sandbox oyunudur. Oyun, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanıza olanak sağlar. 3 boyutlu voxel grafiklere sahiptir.

Oyun; Dwarf FortressRollerCoaster TycoonDungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009’da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $‘a Microsoft‘a satılmıştır. Minecraft’ın 3 platformu vardır: Java Edition, Bedrock Edition, Education Edition. Oyun, 180 Milyon kopyadan daha fazla satarak dünya tarihinin en çok satan oyunu olmuştur.

Oynanışı

Minecraft oyununda beş adet oyun tipi bulunur:

Hayatta Kalma (Survival): Bu modda oyuncular çalışma masasında bir şeyler üretip kendini geliştirebilir, silahlarla kendini savunabilir, dilediğince ulaşım malzemelerini kullanıp ya da yürüyerek keşif yapabilir, köylüler ile ticaret yapabilir, Nether’ın zorlayıcı, ölümcül biyomlarında ve vadilerinde savaşabilir, Stronghold’u bulup End’e gidip oyunu bitirebilir veya iksircilik, kızıltaşcılık gibi farklı alanlarda çalışabilir. Oyuncular hileleri açarsa komutları kullanarak diğer modlara geçebilir.

Zorlayıcı (Hardcore): Normal hayatta kalma kuralları geçerlidir. Fakat bu modda oyuncular herhangi bir şekilde ölürse doğamaz, sadece dünyayı izleyebilir. Eğer oyuncular oyunu yerel ağda paylaşıp hileleri serbest yaparsa “/gamemode survival” komutu ile yeniden doğabilir. Dünyayı oluştururken oyuncular hileleri açamaz, bonus sandık alamaz ve zorluğu “zor”dan çıkaramaz. Sadece bahsedildiği gibi yerel ağ sayesinde bu olaylar yapılabilir.

Yaratıcı (Creative): Oyuncular oyundaki her tür malzemeyi kullanabilir fakat bariyer, komut bloğu, boşluk bloğu gibi blokları sadece kod ile alabilir. Oyuncular Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan oyuncuların kendi tasarımlarını oluşturabilsini sağlar. Yaratıcı modda oyuncular uçabilir ve her tür bloku anında kırabilir (Katman kayası dahil). /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı oyuncular görünmez olur.

Macera (Adventure): 1.4.2-1.8 sürümleri arasında bu modda bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir. Daha eski ve daha yeni sürümlerde hiç kazılamaz. İnternette oyuncular birçok Macera Haritası bulabilir. Adventure’da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Oyuncular bir oyuna Macera modunda başlayamaz. /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir. Harita yaparken bu mod oyuncuların işine yarayabilir. Oyuncular bu modu dünyayı açarken seçemez fakat, oyuncular dünyanın genel oyun modunu “/defaultgamemode adventure” ile macera yapabilir. Oyuncular bu modda hiçbir şey kıramaz ama sandıklar, redstone etkenleri ve eşya çerçeveleri ile etkileşim kurabilirler.

Seyirci (Spectator): 1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun moddur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların veya diğer oyuncuların üstüne tıklanıldığında onların dünyayı nasıl gördüğüne bakılabilir. /gamemode spectator komutu ile geçilir. Bedrock Edition’da bulunmamaktadır. Ve eğer envanter çubuğunuzdan izleme eşyası ile insanların yanına ışınlanabilir ve onların gözünden izleyebiliriz.

Oyunun görüntü kalitesi aynı dönemde yapılmış diğer oyunlara göre çok düşüktür fakat, Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile biraz daha iyi ve şekilli olabilir. Oyuncular 1.7 sürümü ile Doku Paketi karıştırabilir. Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan Resource Pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebilir ve ileri ki sürümlerde oyun doku paketi tamamıyla değişip, iyileşme yaşamıştır.

9) Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (daha çok GTA 5 olarak bilinir), Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayımlanan açık uçlu aksiyon-macera tarzı video oyunuGrand Theft Auto serisinin beşinci oyunudur. 17 Eylül 2013 tarihinde PlayStation 3 ve Xbox 360 için piyasaya çıkmıştır.[5][6] Oyunun grafikleri güncellenmiş yeni nesil sürümünün PlayStation 4 ve Xbox One için 18 Kasım 2014 tarihinde, Windows için 14 Nisan 2015 tarihinde piyasaya çıkmıştır.[7][8] Oyun Kaliforniya eyaletinin güneyini temel alarak oluşturulmuş olan San Andreas eyaletinde geçmektedir. San Andreas, büyük ölçüde Los Angeles şehrine dayanılarak oluşturulmuş olan Los Santos adlı şehirden (GTA San Andreas oyunundakinin güncellenmiş hali) ve büyük kırsal alanlardan oluşmaktadır.[9][10] Seride bir ilk olarak oyunda üç ana karakter bulunmaktadır: Michael De Santa, Trevor Philips ve Franklin Clinton.[11][12] Oyunun bütçesi 170 milyon sterlindir. Temmuz 2020 tarihi itibariyla yaklaşık 130 milyon kopya satıp 6 milyar dolardan fazla hasılat elde ederek ABD’de en çok satılan ve kâr elde oyun olmuştur.[13][14]

Hikâye

Oyunda MichaelFranklin ve Trevor isminde üç farklı karakter mevcuttur. Oyundaki üç karakterden her birinin farklı alanlarda farklı yetenekleri ve güçleri vardır.[15] Örneğin, Trevor eski bir savaş pilotu olduğu için uçakjethelikopter ve diğer hava araçlarını kullanma konusunda diğer karakterlerden daha iyidir. Michael ise eski bir banka soyguncusu olduğundan silah kullanma konusunda diğerlerinden daha iyidir. Franklin ise araç hırsızı olduğundan otomobil ve motosiklet sürme konusunda diğerlerine göre çok daha ustadır. Oyuncular karakterler arasında geçiş yapabilme imkanına sahiplerdir. Karakterler arasında geçiş yapılırken oyuncunun kullandığı karakterden Google Earth benzeri bir haritaya doğru uzaklaşıp diğer karaktere yakınlaştırma yaparak geçiş yapılmaktadır. Karakterler arası mesafe ne kadar kısa ise geçiş işlemi de o kadar kısa olmaktadır.[16] Oyunda jet ski sürme, uçuş yarışlarına (uçuş okuluna benzer ölçekte uçak yarışmaları) ve off-road yarışmalarına katılma, paraşütle atlayış, akrobasi, yogatriatlon yapma, tenis oynama ve golf oynama gibi birçok küçük etkinlik mevcuttur. Her bir karakterin ayrı hobileri vardır.[17]

GTA IV‘da seriye giren mobil telefon da bu seride biraz değiştirilmiş bir biçimde yer almaktadır. Mobil telefon daha çok internete bağlanmak için kullanılmaktadır. iFruit isimli yeni telefondan resimler çekip Rockstar Social Club‘a yükleyebilme olanağı sunulmaktadır. Telefonda aynı zamanda kamerainternet, kişiler, sosyal medya, bir takvim ve bitirilen bir görevi tekrar yapabilme olanağı sunan bir uygulama yer almaktadır. Ve aynı zamanda iFruit akıllı telefona indirilebilir.

GTA V’de önceki serilere göre daha çok araç bulunmaktadır.[17] Önceki serilerdeki kontrol sistemi, hemen hemen bu oyunda da aynı şekildedir.[18] Ayrıca, Max Payne 3‘teki multiplayer moduna benzer bir çoklu oyuncu modu vardır.[19]

Oyunun haritasının Red Dead RedemptionGrand Theft Auto: San Andreas ve Grand Theft Auto IV oyunlarının haritalarından daha büyük olduğu açıklanmıştır.Oyundaki haritalardan birisi ise,çöl arazili olan Manhunt adlı oyundan bildiğimiz Carcer City olarak geçmektedir.[20] Bazı özel korumalı bölgelerin dışında oyunun tüm haritası açıktır ve başlangıçtan itibaren tüm haritayı gezmek ve keşfetmek mümkündür. Oyundaki coğrafi alan büyük ve geniştir. Dağlarnehirlergöllerokyanuslaraskeri üslerplajlartarım arazileriormanlarçöller ve yoğun kentsel ortamlar mevcuttur. Okyanus tabanı ayrıntılı ve keşfedilebilmeyi bekler bir haldedir.[21] Dalış kıyafeti, oksijen tüpü ve palet gibi dalış ekipmanlarıyla deniz altına dalabilmek mümkündür. Deniz altında doğal yaşam da mevcuttur. Bunun yanında deniz altında batıklara ve hazinelere ve zehirli mantarlara rastlamak mümkündür.

GTA San Andreas‘taki istatistik özelliği bu oyunda da yer almaktadır. Her bir karakterin istatistik özellikleri bulunmaktadır. Dayanma gücü, dayanıklılık, hız, araba sürüşü, nişancılık ve “özel yetenekler” gibi istatistikler; sürüş, koşu, atış gibi aktiviteleri yaptıkça artış göstermektedir. Yine San Andreas oyununda olduğu gibi bu oyunda da ev, garaj, işyeri satın almak veya kiralamak mümkündür. Taksi firması, tekne limanı, gece kulübü, golf sahası gibi işyerleri oyuncular tarafından satın alınabilmekte ya da kiralanabilmektedir. Önceki oyunlarda da olduğu gibi, karakterlerin saç, kıyafet ve dövmeleri özelleştirilebilmektedir. Yine otomobiller ve motosikletler Los Santos Customs adlı dükkânda modifiye edilebimektedir. Oyunda silah menüsü önceki oyunlardan çok farklı bir şekilde tasarlanmıştır. Red Dead Redemption ve Max Payne 3 oyunlarındakine benzer bir şekilde silahlar artık dairesel bir menüden seçilebilmektedir. Silahlar, lazer görüşü, dürbün, susturucu, fener ve çeşitli yüksek mermi kapasitesine sahip şarjörlerle modifiye edilebilir.Oyunda aynı zamanda lipsync özelliği de bulunmaktadır.

GTA V Online 

Grand Theft Auto V için yeni multiplayer modu, Grand Theft Auto Online adı altındadır.[22] Multiplayer modu (çoklu kullanıcı modu) daha öncekilerden gelişmiş durumdadır. Oyunun multiplayer modu, serinin bugüne kadar yapılan en büyük multiplayer modu olacaktır. Max Payne 3teki çoklu oyuncu moduna benzeyecektir.

Crew ismi verilen ve ilk olarak Max Payne 3′te aktif edilen online çete sistemi GTA V multiplayer modunda da olacaktır. Böylelikle oyunu oynayanların Rockstar Social Club ile oluşturdukları veya üye oldukları çeteler, multiplayerda yer alacaktır. Oyuncular en fazla beş çeteye ya da ekibe üye olabilirler. Görevleri tamamladıkça deneyim puanı kazanırlar.[23]

Grand Theft Auto Online Character Creation System (Grand Theft Auto Online Karakter Yaratma Sistemi) isimli özellik sayesinde oyuncular, multiplayer karakterini baştan aşağı yaratıp özelleştirebileceklerdir. Tek kişilik modda karakter değiştirme menüsünde yer alan; Franklin, Trevor, Michael haricindeki ana karakterlerin dışında multiplayer karakteride bulunacaktır. Üç ana karakter haricinde bu karakter seçildiğinde, oyun multiplayera giriş yapacaktır. Multiplayer moduna geçiş yapmak önceki oyunlardan daha kolay bir vaziyettedir.[24] GTA V Single Playerdaki Ana karakterler ve yan karakterler görev vermektedir.

10) Call of Duty: Modern Warfare 2

Call of Duty: Modern Warfare 2[1] ya da resmi olmayan adıyla Call of Duty 6[2]Infinity Ward‘ın yapımcılığını üstlendiği, birinci şahıs nişancı tarzında bir video oyunudur. Resmi olarak 11 Şubat 2009’da duyurulmuştur,[3][4] Modern Warfare 2, Call of Duty 4: Modern Warfare‘in devamı niteliğindedir ve aynı olay seyrinde devam eder.[3][5]

Modern Warfare 2 diğer iki Call of Duty oyunuyla birlikte satışa sunulmuştur: Nintendo DS için Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized,[6] ve Wii konsolu için tasarlanmış Call of Duty: Modern Warfare port sürümü.[7] Geliştiriciler Modern Warfare 2’nin IW 4.0 oyun motoru‘nun önceki oyunda kullanılmış motorun üzerinde bazı düzeltmeler yaparak elde ettiklerini kaydetmişlerdir. Yapımcı Mackey McCandlish’in ileriki yıllarda oyunu Activihelos Entertainment tarafından devam ettireceklerini açıkladı.

Oynanış

Call of Duty 4: Modern Warfare’deki kapanış bölümü “Mile High Club”‘ta yer alan “Özel Kuvvetler”; benzer şekilde Modern Warfare 2’de “Özel Kuvvetler” modu olarak yer alacaktır,[8] hikâye bölümüyle ilişkisi bulunmayan birçok kurgusal ögeyi barındıran tek tek görevler halindedir. Ana hikâye kooperatif oyunu desteklemeyecek, fakat “Özel Kuvvetler” modu iki oyunculu koooperatif oyun seçeneğine sahiptir.[5]

Konusu

Aşırı milliyetçi partinin lideri Imran Zakhaev’in ölümünün ardından müttefikler (Amerika ve İngiltere) savaşı kesinlikle kazandıklarını düşünürken aradan geçen 5 yılda işler pek de umdukları şekilde gitmez. 2016 yılında ülkede hakim olmasından korktukları aşırı milliyetçiler yönetimi ele geçirir ve Yeni Rusya kurulur. Imran Zakhaev bir halk kahramanı ilan edilir ve Kızıl Meydan‘a heykeli dikilir. Aşırı milliyetçiler silahla başaramadıklarını Zakhaev’in ölümüyle başarır. Yeni Rusya’nın lideri aşırı milliyetçi partinin yeni genel başkanı olan Boris Vorsehvsky olur.[9] Ancak Boris Vorshevsky, aşırı milliyetçi partinin şiddet dolu geçmişini geride bırakarak imajını düzeltmek ve Yeni Rusya’nın meşru yöneticisi olmak için, sınır tanımaz bir Batı düşmanlığı olan ve şiddet eğilimli Vladimir Makarov’u parti dışına iter. Çünkü Zakhaev döneminden itibaren sivrilmeye başlayan Vladimir Makarov, Zakhaev’in intikamını almaktan vazgeçmeyerek şiddet eylemlerine devam etmiştir. Partinin silahlı kanadı Vladimir Makarov’un liderliğinde varlığını korur.

Aşırı milliyetçi tehdidin yeni adı olarak sivrilen Vladimir Makarov’a karşı, daha önce Khaled Al-Asad’ı (Halit El-Esad) yakalamak için yürüttüğü operasyonda nükleer bomba patlamasıyla otuz bin adamını kaybeden General Shepherd tarafından “Task Force 141” adıyla bir özel tim oluşturulur. Doğrudan General Shepherd’a bağlı olan bu timin başına eski SAS komandosu John “Soap” MacTavish getirilir. General Shepherd, Rusya üzerinde düşen ve müttefiklerin hava savunma sahalarıyla ilgili “Saldırı Belirleme Sistemi” (ACS Module) modülünün içindeki bilgileri Ruslar kopyalamadan önce ele geçirmesi için Task Force 141’den “Roach” ve “Soap”u Tanrı Dağlarındaki bir hava üssüne gönderir. Operasyon başarıyla sonuçlanır ve modül geri getirilir. Diğer taraftan General Shepherd, Afganistan’daki bir operasyon sırasında üstün yararlılık gösteren “Er Joseph Allen”ı Task Force 141’e dahil eder. Shepherd, Allen’ın kimliğini değiştirerek “Alexei Borodin” adıyla Makarov’un ekibine sızdırmaya ve böylelikle Makarov’un attığı her adımı izlemeye çalışır. Allen’ın da dahil olduğu Makarov ve ekibi Moskova‘daki” Zakhaev Uluslararası Hava Alanı”na ellerinde Amerikan yapımı silahlarla saldırır. Makarov’un amacı Amerikan yapımı silahlar kullanarak bu saldırının dünya kamuoyunda Amerika tarafından tertiplendiği izlenimini yaratmak ve zaten gergin durumdaki Amerikan-Rus ilişkilerini bir savaşa dönüştürmektir. En başından beri Allen’ın kim olduğunu bilen Makarov hava alanından ayrılacakları sırada onu vurarak cesedini oraya bırakır ve Rus yetkililerin onu bulduğunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bu katliamın bir Amerikan tertibi olarak görüleceğini hesaplar. Gerçekten de planladığı gibi olur ve Ruslar da dahil olmak üzere tüm dünya katliamı Amerikanın tertiplediğine inanır.

General Shepherd hava alanındaki saldırıda kullanılan mermi kovanlarını incelediğinde mühimmatın “Alejandro Rojas” adlı Brezilyalı bir silah kaçakçısı tarafından sağlandığını görür ve Task Force 141, Rojas’ı yakalamak ve ondan Makarov hakkında bilgi almak için Brezilya Rio de Janeiro‘ya gider. Ruslar Amerikan hava sahasını yararak Amerika’ya sürpriz bir saldırı düzenler ve Rusya’da düşen ACS modülünün içindeki bilgilerin Task force 141 ele geçirmeden çok önce kopyalandığı anlaşılır. Amerika, Rus saldırısıyla sarsılırken Shepherd, Afganistan’da da emrinde bulunan “Çavuş Foley”, “Onbaşı Dunn” ve “Er Ramirez”in de aralarında bulunduğu Rus istilasına karşı savaşan takımı doğrudan yönetir.

Brezilya‘daki operasyon başarılı olur ve ekip Rojas’tan Makarov’un dünyada Amerika’dan sonra en çok nefret ettiği şeyin Rusya Petropavlovsk‘taki bir gulagta tutulan “627” numaralı mahkûm olduğunu öğrenir. Makarov’u yakalamak için kullanılacak bu “yemi” kurtarmak için operasyona girişilir. Öncelikle bölgeye havadan ulaşmayı engelleyen ve Ruslar tarafından üzerine yerleştirilen füzelerle bir hava sahası olarak kullanılan bir petrol arama istasyonunu denizaltı ile çıkarma yaparak ele geçirirler. İstasyonu Amerikan askerlerine bırakan Task Force 141, Gulaga saldırır. Ekibin kurtarmaya çalıştığı kişinin eski SAS komandosu “Captain (Yüzbaşı) Price” olduğu görülür. Price, 2013 yılında Vladimir Makarov’u yakalamak için düzenlenen “Kingfish” operasyonu sırasında yakalanarak Rus hükümet güçleri tarafından gulaga hapsedilmiştir.

Hemen Task Force 141’e dahil edilen Price, Shepherd’ın önce Makarov’u yakalama konusundaki ısrarına karşın öncelikle Amerika üzerindeki savaşın bitirilmesinin gerekli olduğunu düşünür ve Shepherd’a karşı çıkarak başında bulunduğu operasyonla bir nükleer Rus denizaltısını ele geçirir. Denizaltındaki EMP füzesini Amerika’ya yollar ve Washington, DC üzerinde patlatır.Bu durumdan haberdar olmayan Çavuş Foley ve Ekibi neye uğradığını şaşırır.Price’nin füzeyi patlatmasıyla elektrikler kesilir, kırmızı noktalar, iletişim hatları, optikler devre dışı kalır, havadaki Rus helikopterleri takımın üstüne yağar. En sonunda etraf sakinleşince Amerikan ordusu başkent Washington, DC’nin kontrolünü sağlamak için saldırıya geçer ve bu arada hava kuvvetleri de Rusları temizlemek için bombardıman başlatacağını anons eder. Hedeflerini Rus askerlerinden temizleyen Foley ve ekibi bombardımana maruz kalmamak için yeşil işaret fişeği yakarak binanın tepesinden işaret verir.

Savaşın gidişatına etki eden Task Force 141, Shepherd’ın emriyle Makarov’u yakalamak için plan yapar. “Ghost” ve “Roach” Makarov’un saklanabileceği iki muhtemel yerden biri olan Rusya’nın Gürcistan sınırındaki saklanma yerine saldırı düzenlerken, “Price” ve “Soap” ise Afganistan‘daki eski bir hava üssüne saldırır. Ghost ve Roach Makarov’u bulamaz ancak onun bilgisayarında yer alan bütün bilgileri kopyalamayı başarır. Ardından Makarov’un adamlarının saldırısı altında oradan kaçmaya çalışır. Shepherd ekibi karşılamak için bizzat adamlarıyla birlikte çatışmanın ortasına gelir. Bilgilerin kopyalandığı diski aldıktan sonra Shepherd, Roach ve Ghost’u öldürür ve oradan helikopterle uzaklaşır. Shepherd’in amacı Task Force 141’i ortadan kaldırarak kendisini bir savaş kahramanı haline getirmektir. İhanetten sonra hem Makarov’u öldürmek, hem de Task Force 141’i ortadan kaldırmayı amaçlar. Çünkü Makarov’u öldürünce Savaş kahramanı ilan edilecektir fakat Task Force 141 den Price ve Soap onun ihanetini bildiği için onu yalanlayacaktır ve Shephard cezalandırılacaktır. Bu nedenle haksız yere Soap ve Price’ı savaş suçlusu ilan eder ve planını yürütür. Ekibin elindeki bilgileri içeren diski alarak kendisini yalanlayacak her türlü delili de ortadan kaldırmayı hedefler. Bu sayede Amerikan’ın aktif askeri güç olarak harekatlarına devam etmesini sağlayacak ve bu müthiş gücü elinde tutan tek adam olacaktır.

Bu sırada Afganistan’daki Soap ve Price da aynı ihanete uğramıştır. Telsizden Ghost ve Roach’u Shepherd’a karşı uyarmaya çalışsalar da çok geç kalmışlardır. Afganistan’da Shepherd’ın adamları olan “Shadow Company” ile Makarov’un adamları arasındaki çatışmanın ortasında kalan Price ve Soap iki ateş arasından bir çıkış yolu arar. Price telsiz üzerinden Makarov’u bularak “Düşmanımın düşmanı dostumdur” sözünü hatırlatarak ondan Shepherd’ın yerini öğrenir. Shepherd’tan intikam almayı ve onun kendisini dünyaya kahraman ilan etmesini engellemek isteyen Soap ve Price Shepherd’ın inine baskın düzenler. Zodyak botlarla yapılan uzun bir kovalamacanın ardından kaçmaya çalışan Shepherd’ın helikopterini Price düşürür ve kendileri de şelaleden botla suya düşerler. Ayağa kalkan ancak sersemlemiş bir halde bulunan Soap bıçakla Shepherd’ın peşinden gider ama Shepherd onun saldırısını savuşturup kendi bıçağını göğsüne saplar. Daha sonra da 30 bin adamını kaybederken bütün dünyanın bunu seyrettiğini, bütün bu yaptıkları sayesinde yarın herkesin savaşmak için gönüllü olacağını ve bunu anlaması gerektiğini söyleyerek Soap’u öldürmek üzere silahına mermi koyar. Tam onu silahıyla vurmaya hazırlanırken Price yetişir ve Shepherd’ı engeller. Kavgada Shepherd üstünlüğü sağlayıp Price’ı alt ederken Soap göğsüne saplı bıçağı çıkarıp Shepherd’e fırlatır ve bıçak Shepherd’ın gözüne saplanarak onu öldürür. Daha sonra kendine gelen Price, Soap’u Nikolai’ın oraya getirdiği helikopterine bindirmek için kaldırır. Nikolai bildiği güvenli bir yer olduğunu söyler ve oyun burada biter.

Battlefield 1

Battlefield 1Electronic Arts tarafından 21 Ekim 2016’da piyasaya sürülmüş bir birinci şahıs nişancı oyunudur. I. Dünya Savaşı‘nı konu almaktadır.

Oynanış

Oyundaki makineli silahlar ve yakın dövüş silahları tamamen I. Dünya Savaşı silahlarıdır. Oyunda sürülebilir ve binilebilir olarak, atlargemiler ve orta gelişmiş tanklaruçaklar bulunmaktadır. Oyunda birçok dil seçeneği ve birçok I. Dünya Savaşı ülkesi bulunmaktadır.

Oyun, önceki Battlefield oyunlarıyla aynı oyun motorunu (Frostbite 3) kullanılmış olmasına rağmen; EA’nın Star Wars: Battlefront‘la kullanmaya başladığı yeni oyun mekaniklerini kullanmaktadır. Aynı şekilde Battlefront‘la oyun içi yazı tipi ve zeminlerdeki fazla benzerlik oyuncuların tepkisini çekmiştir. I. Dünya Savaşı’nın Türkiye coğrafyasında da geçmesi sebebiyle oyunda Türkçe dil desteği bulunmaktadır.

Oyundaki çok oyunculu seçeneği 64 kişiye kadar çıkabilmektedir ve haritaları FransaGeliboluOrta Doğu ve Alpler‘de geçmektedir. Ayrıca Daniel Berlin‘in oyun hakkında söylediklerine göre tek oyunculu kısmındaki yapay zekâ oranı diğer seri oyunlarından tamamen farklı ve çok zordur.

Satın alma linkleri

Crysis

Far Cry 3

Minecraft

Grand Theft Auto San Andreas

Grand Theft Auto V

Half-Life

Halo: Combat Evolved Anniversary

Metro Exodus

The Witcher 3: Wild Hunt

Call of Duty Modern Warfare 2

Battlefield 1

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz